Andreea Berkhout este expertă în engleză medicală, iar academia internațională, care îi poartă numele, a avut un parcurs fantastic, din punct de vedere antreprenorial. Pasionată de medicină și limba engleză, Andreea a fost pionier în România în ceea ce privește învățământul online, iar în timp a valorificat la maximum potențialul acestuia. După 8 ani, școala ei a ajuns să fie cotată la nivel internațional de spitale, medici, asistente de pe toate continentele, care vor să învețe limbi străine.
Cum a început povestea Academiei Andreea Berkhout?
Am lansat această academie de limbi străine în 2016, după o experiență de doi ani cu online-ul în Olanda, unde am fost plecată din 2014. Am vrut să continui să predau ore studenților mei din România și astfel, am început un concept pe forțe proprii, fără a avea precedente și niciun exemplu pe care să-l pot urma: o școală online. Am predat prin Skype. Consider că cea mai dificilă și provocatoare parte din cariera mea, care nu se compară nici cu titularizările sau definitivatul, a fost să realizez materialele pentru predarea online. Mi-am dat seama cât de important este să optimizezi timpul unei clase, unui curs, fără să mai ai momente moarte. M-am întors în România, inițial la școala unde eram titulară, iar apoi m-am dedicat trup și suflet acestui proiect, ca un pionier în învățământul online din România. A fost un demers, pe de o parte, extraordinar de frumos, pe de altă parte, greu, pentru că, în România, lucrurile nu erau atât de avansate, din punct de vedere al mentalității online.
Cum este împărțită programa la Academia Andreea Berkhout?
Profesorii noștri predau atât în România, cât și în străinătate, pentru că lucrăm cu o nișă de profesioniști din cadrul sănătății, profesioniști medicali, care se află în Europa, în Statele Unite, în Asia și în Africa. Și a doua nișă pe care o avem este cea de examene de certificări internaționale pentru absolut toată lumea, dar, în special, pentru copiii de orice vârstă. Trimitem tinerii la universitate în afară, deci îi pregătim pentru examenele lingvistice necesare studiului de licență în străinătate. Pe lângă limba engleză, avem franceză, germană, neerlandeză, italiană, spaniolă, suedeză, norvegiană rusă, chineză. Acestea sunt limbile obișnuite, dar putem facilita învățarea oricărei limbi care este de interes. Avem contracte cu spitale de oncologie pediatrică din Slovacia, Cehia și urmează Kosovo, iar oameni din atâtea țări au încredere în noi, româncele de noi (majoritatea suntem românce).
Acum, comparativ cu 2016, câți studenți și câți profesori reunește școala?
Am crescut de vreo 15 ori în intervalul acesta de timp, suntem experți în câteva examene foarte importante, iar acum academia mea este acreditată pe singurul examen de engleză medicală din lume, OET, Occupational English Test, dedicat medicilor, asistenților, dentiștilor, farmaciștilor și veterinarilor. Mă asigur că profesorii mei sunt temeinic pregătiți și abia din momentul în care am definitivat pregătirea unui profesor trecem mai departe și luăm mai mulți studenți.
Cum vă alegeți profesorii? Pe ce criterii?
Profesorii mei sunt, oameni pe care mă pot baza în primul rând. Și le spun întotdeauna la interviuri că eu caut omul și nu experiența. Mă interesează omul care se află în spatele unei diplome. Și cred că cea mai importantă trăsătură pe care o caut și pe care o caută, de fapt, toți antreprenorii, este încrederea. Să putem avea încredere reciprocă. Dincolo de toate diplomele sau de experiență, cred că se poate învăța orice. Și sper că cei care beneficiază de studiu la noi, la academie, pot să întărească acest lucru, că suntem oameni și că avem vocație de profesori, menire, nu job-uri.
V-ați propus să ajungeți atât de mare sau totul a venit pe parcurs?
Pentru că eu la bază sunt profesor și nu sunt om de afaceri, pur și simplu lucrurile s-au întâmplat. Nu am avut un plan de business, cum s-ar aștepta cineva care privește din afară. Am crescut pe baza intuiției și experienței mele în învățământ. La 1 septembrie, împlinesc 25 de ani de învățământ. La un moment dat spuneam că voi ști că am ajuns într-adevăr unde trebuie, atunci când nu o să mai știu numele profesorilor. Și mi s-a întâmplat de vreo câteva ori. La noi vin oameni care au visuri și, după aceea, ele se transformă în vise frumoase împlinite. În fiecare săptămână, avem o ședință cu toată lumea în care vorbim cu fiecare ce a făcut, ce este de făcut, dacă putem îmbunătăți ceva.
Care sunt obiectivele dumneavoastră?
Unul dintre cele mai importante obiective pe care le-am atins până acum este faptul că suntem recunoscuți internațional și că oamenii din UK, Irlanda, Germania, Belgia, Franța, Italia, Spania. Oamenii ne cunosc. Este de ajuns să spui Academia Andreea Berkhout și ei știu despre cine este vorba. Dincolo de orice câștig monetar, este acela de a îmbunătăți viața cursanților mei. La nivel internațional, suntem printre cele mai cunoscute academii de limbi străine. Obiectivul este să mă întorc către țara noastră, România. În toți acești ani, activitatea noastră a fost axată mai mult pe internațional. Chiar dacă avem foarte mulți studenți români, majoritatea pleacă în străinătate. Noi avem și o asociație care se numește Teach for Change. Avem un proiect cu Asociația Dăruiește Viață prin care învățăm voluntar asistente de la oncologie, hematologie și dializă partea de engleză medicală. Aș vrea să continuăm aceste proiecte de suflet cu cât mai multe asociații studențești medicale, spitale și clinici din România pentru că, în momentul acesta, sistemul medical românesc se află într-un punct de cotitură.
Așteptăm cu bucurie și parteneriatele cu grădinițele, after-schools și centrele de excelență din România. Este cea mai mare mulțumire să le oferim copiilor ocazia învățării limbilor străine conform programelor internaționale pe care le rulăm la academie, precum este pregatirea noastra Cambridge sau IELTS Academic, DELF, DALF, Goethe sau TELC și alte atâtea și atâtea examene ale caror rezultate ne-au facut academia cunoscută în lume.
Date de contact
0722847498
2 Comments
Sunteti o adevarata inspiratie!
“Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nici o zi din viaţa ta”. Felicitari pentru tot, Andreea!