Migrația între mai multe locuri de muncă este o practică des întâlnit la generația Z, iar lipsa forței de muncă este un alt fenomen prezent pe piața muncii. Care este relitatea din spatele acestor afirmații, de ce mulți dintre tineri își găsesc greu vocația și ce randament dă munca online, aflăm din interviul următor. Tinerii din ziua de azi caută să afle care este scopul propiu și ulterior, pe cel al companiei, susține Mădălinei Hodorog, trainer în educație.
Ce caută tinerii din ziua de azi la un loc de muncă?
Tinerii caută, în primul rând, un scop pe care să îl înțeleagă. Am lucrat cu peste 12.000 de tineri și adulți până în prezent, atât în facultate, cât și în programe extra-curriculare, programe de internship sau programe de formare a adulților. Cu toții caută un scop. Dacă un angajator înțelege acest lucru, îl prezintă clar la fiecare ședință, prin fiecare sarcină, șansele ca tânărul să rămână în companie sunt foarte mari. Adițional, tinerii caută o structură. Față de celelalte generații care erau mai dispuse să investească timp în a crea o ierarhie, să își genereze propriile atribuții, tinerii de azi pun foarte mult accent pe această structură. Un exemplu concret: tinerii vor să știe ce au de făcut în fiecare zi, sarcinile lor să apară structurate într-un program cu deadline bine stabilit. Ulterior, cei care sunt pregătiți, vor începe să preia inițiativa în a-și prelua noi sarcini și activități, dar aici este deja o etapă secundară și este personalizată pentru fiecare tânăr în parte. Da, tinerii caută și o stabilitate financiară, dar mai concret caută o transparență foarte clară a modului de evoluție. În ziua de azi, multe companii nu iau în considerare aceste aspecte, nu comunică direct, din etapa de interviu, structura companiei, modul în care se poate evolua în interiorul ei și cel mai important, nu oferă o evoluție clară. Tinerii de astăzi au nevoie de această flexibilitate și da, nu putem generaliza, însă marea majoritate caută ca evoluția în interiorul companiei să fie transparentă.
De ce nu mai există longevitate/statornicie la un loc de muncă?
Migrația între mai multe locuri de muncă este o practică a noilor generații, iar printre motivele principale se numără satisfacția personală la locul de muncă și aspectul financiar. Prin lucrul cu tinerii și adulții din ultimii 12 ani (și pentru că fac programe personalizate pentru ei) am observat că aceste motive sunt de suprafață. Dacă stai în discuții individuale sau în programe de formare cu noile generații, observi o altă realitate: tinerii nu se cunosc pe ei, nu își cunosc pasiunile, nu știu care este direcția în viață. Din acest motiv profund, tinerii caută în permanență ceva mai bun, ceva sau cineva din exterior care să le arate calea, să îi ajute să își găsească scopul în lume. Durerea lor este reală și este o durere resimțită în special din cauza sistemului educațional precar care nu ne pregătește cu adevărat pentru a ne cunoaște pe noi și a explora lumea – meseriile – domeniile de activitate din jurul nostru. Atâta timp cât nu vom investi în a-i ajuta pe tineri să exploreze cu adevărat diferite meserii înainte de a intra în piața muncii, vom vedea în continuare tineri care schimbă locurile de muncă foarte des.
Mai există simțul responsabilității la generația Z? Vorbim mai ales despre cei care au făcut o parte din școală pe Zoom.
Dacă există un scop bine definit, tinerii de azi sunt mult mai implicați și chiar mai creativi decât multe alte generații. Mulți tineri cu care lucrez au tendința să își preia foarte multe responsabilități, să se învinovățească că la 20 de ani nu au un loc de muncă, sau că nu pot face față cu brio tuturor cerințelor de pe piața muncii. Ei sunt tinerii despre care se vorbește foarte rar, dar ei sunt mulți. Dacă au un scop al lor bine definit, responsabilitatea este foarte mare și te poți baza pe ei. Pentru că lucrez cu mulți angajatori, știu că mulți spun că ei prezintă clar scopul, însă se face foarte des o confuzie aici. Tinerii de azi sunt interesați de scopul propriu, evoluția proprie și ulterior se vor alinia cu scopul companiei. Dacă îi ajutăm pe tineri să se cunoască mai bine, să își dezvolte o serie de competențe și, ulterior, le pliem pe nevoile companiei, câștigul este de ambele părți.
Este munca online viitorul? Dă același randament ca munca „fizică”?
Da, munca online sau remote reprezintă un viitor pentru o parte din tineri, dar nu pentru toți. Din nou, nu toți tinerii își doresc din start un loc de muncă online, iar motivele lor sunt diverse: unii învață mai bine lângă un manager, alții simt nevoia să socializeze și să se simtă parte dintr-o echipă. Fiecare persoană este diferită. Ce am observat că funcționează foarte bine pentru tineri și adulți în același timp este un loc de muncă de la birou în prima etapă (care poate dura 6 luni, 1 an sau mai mult), un loc de muncă hibrid în a doua etapă și desigur, o trecere spre online, dacă există posibilitatea aceasta și există nevoia aceasta pentru angajat.