Viorel Spînu este pasionat de cel mai nou concept al secolului în care trăim, inteligența artificială (Al). Prin resurse proprii, adunate într-un curs bine pus la punct și pe înțelesul tuturor, își dorește să schimbe mentalități și să arate beneficiile reale ale inteligenței artificiale.
Care este povestea afacerii dumneavoastră?
Situația mea este probabil una atipică, deoarece ceea ce fac nu este o afacere în sensul tradițional. În urmă cu câteva luni am creat un curs gratuit de inteligență artificială pentru a ajuta pe cei din jur să se familiarizeze și să se adapteze la noile tehnologii AI. Activez în domeniul tehnologiei de peste 25 de ani și sunt pasionat de inteligența artificială de când mă știu. Prin acest curs îmi doresc să creez un mediu în care noi toți, împreună, să putem învăța și colabora în domeniul AI. Vreau să utilizăm cu toții tehnologia pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. Viața e prea scurtă pentru a face zi de zi aceleași sarcini repetitive și plictisitoare. Sugerez să le lăsăm pe seama AI-ului, în timp ce noi ne ocupăm cu lucrurile interesante care ne plac. Ca să putem face asta trebuie însă să înțelegem ce poate face AI-ul pentru noi. Și trebuie să înțelegem cum să îi cerem să facă lucruri pentru noi.
Care sunt principiile pe care le aplicați sau după care vă ghidați pentru a avea succes în afaceri?
Eu cred că orice tehnologie nouă ar trebui sa fie o punte, nu un zid. Consider că învățarea continuă și curiozitatea sunt esențiale într-o lume care a fost mereu, este și va fi în continuă schimbare. O altă convingere a mea este că atunci când poți să faci un bine, e OK să îl faci fără să aștepți o răsplată imediată. Apoi, am observat că, atunci când explic un concept de zece ori la rând, ajung să îl înțeleg până și eu. Am creat așadar un curs care, în primul rând, îmi dă mie ocazia să explic fiecare concept de cel puțin zece ori și să înțeleg până și eu cum funcționează lucrurile, atunci când scriu lecțiile săptămânale.
Cine sunt clienții dumneavoastră?
Nu am clienți în sensul tradițional, ci oameni din jur cu care împărtășesc curiozitatea, dorința de a explora și pasiunea pentru tehnologie. Cursul meu se adresează persoanelor care nu au neapărat experiență în programare software, celor care doresc să înțeleagă bazele și să devină familiari cu utilizarea inteligenței artificiale. Este un curs pentru oricine este curios și dorește să își îmbunătățească abilitățile pentru a rămâne competitiv pe piața muncii sau pur și simplu pentru a înțelege mai bine lumea din jur, care se va schimba radical.
Ce obiective aveți pe termen scurt? Dar pe termen lung?
Pe termen scurt, vreau să eliminăm împreună teama și confuzia legate de inteligența artificială, ajutându-ne unii pe alții să devenim mai prieteni cu AI-ul. Pe termen lung, îmi doresc să creez și să fac parte dintr-o comunitate de oameni pasionați de tehnologie, oameni care colaborează și împărtășesc idei. Îmi doresc să reușesc trei lucruri prin cursul meu:
Să învăț oamenii despre AI fără să a se pierde în termeni complicați. Dacă AI-ul li se pare un nor negru amenințător care vine peste noi, în cursul meu vor descoperi că, de fapt, acest nor aduce doar ploaie benefică, care face lucrurile să rodească și nu grindină (da, analogia asta a fost complet scrisă de AI). În fiecare săptămână, voi trimite o lecție prin email. Plecăm împreună de la bază, cu concepte foarte simple, în limbaj ușor de înțeles. Folosim mereu analogii și intuiții. Stau mereu la dispoziție, oricând pot răspunde la întrebări.
Să își îmbunătățească abilitățile și să rămână relevanți pe piața muncii. “Nu AI-ul o să ne fure job-urile. Alți oameni care folosesc AI o să ni le fure”. N-am spus eu asta, Roberto Saracco a spus-o primul. Eu sunt de acord cu el. Societatea și piața muncii se schimbă rapid, sub ochii noștri. Unele schimbări sunt foarte vizibile (de exemplu tot ce înseamnă customer support, casieri la supermarket), altele sunt mai puțin vizibile în momentul acesta, dar tot se întâmplă cu repeziciune. Cred cu tărie că AI-ul ne va fura job-urile tuturor. Însă cu aceeași tărie cred că, același AI ne va oferi pe tavă de zece ori mai multe meserii, pe care acum nu ni le putem imagina. Imaginați-vă că v-ați întors în timp, în 1980 și trebuie să explicați oamenilor ce face un social media manager, un dezvoltator de aplicații mobile, un specialist SEO, în anul 2024. Cursul https://curs.viorelspinu.com vă ajută să puneți bazele pentru noile meserii, care vor apărea în viitorul foarte apropiat.
Să elimine confuzia și frica legate de tehnologie. Tot auzim în fiecare zi despre AI, că înlocuiește oamenii și că oamenii rămân șomeri. Probabil că mulți percep AI-ul ca pe o amenințare personală. Și atunci, pe cât pot, stau departe de el, dar este un cerc vicios. Cu cât stau mai departe, cu atât îl percep mai amenințător. Cursul meu sparge cercul vicios. Durează doar 15 secunde să se înregistreze oricine și apoi, mă ocup eu să îi aduc săptămână de săptămână mai aproape de AI, să îi ajut să îl vadă ca pe ceva extrem de util și nu ca pe o amenințare.
Date de contact